12.3 C
Ankara
Perşembe, Mart 28, 2024

‘Muhtarlık seçimleri ayrı yapılırsa siyaset karışır, mahalle huzuru bozulur’

- REKLAM -

Kategoride Diğer

Sakaryalı Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, son günlerde tartışılan, muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerden ayrı zamanda yapılması halinde, muhtarlık seçimlerine siyaset karışacağını, bunun da mahallelerde ayrışma ve huzursuzluğa yol açacağını belirterek, “Muhtarlarımız, muhtarlık seçimlerinin mutlaka yerel seçimlerle birlikte yapılmasını öneriyor.” dedi.

Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, Tığcılar Mahalle Muhtarı Ahmet Onsekizoğlu ve Yahyalar Mahalle Muhtarı Fikret Adıyaman, Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes’i çalışma ofisinde ziyaret etti. Ziyarette, muhtarların sorunları ve çözüm önerileri konusunda fikir alış-verişinde bulunduklarını ifade eden Serbes, muhtarlık seçimlerinin, belediye seçimlerinden önce yada sonra yapılması durumunda, belediye başkanlarının muhtarlık seçimlerine taraf olabilecekleri konusunda kaygı yaşandığını vurguladı.

MAHALLELERİN HUZURU BOZULMAMALI

Serbes, muhtarların, seçimlerin ayrı zamanlarda yapılması durumunda muhtarlık seçimlerine siyaset karışacağını belirttiklerini ifade ederek “Muhtarlarımız hür iradeleriyle, parti kimliksiz en demokratik şekilde seçiliyorlar. Seçimler ayrı yapılırsa, muhtarlık seçimlerine siyaset karışabilir endişesi yaşanıyor. Belediye başkanları muhtarlık seçimlerinde taraf olabilir, bu şekilde particilik ön plana çıkabilir. Bu da mahallenin huzurunu bozabilir. Bu gün muhtarlarımız parti kimliksiz olduğu için mahallelerindeki vatandaşların hangi partiye oy verip vermediğine bakmaksızın tüm vatandaşlara eşit şekilde hizmet veriyor. Mahalle huzurunun bozulmaması için seçimler, bu güne kadar olduğu gibi yerel seçimlerle birlikte yapılmalı.” diye konuştu.

SEÇİME KATILIM DÜŞER, DEVLETE EK YÜK GETİRİR

Ayrıca muhtarlık seçimlerinin, belediye seçimlerinden ayrı yapılması durumunda, muhtarlık seçimlerine katılımın düşebileceğini ifade eden Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bazı vatandaşlarımız, partisinin belediye başkan veya meclis üyesi adayına oy vermek için ya da tanıdıklarına destek olmak için seçime katılıyor. Yerel seçimlerle muhtarlık seçimleri birlikte yapıldığı için sandığa gelen vatandaşlar muhtarlık için de oy kullanıyor. Vatandaşımız hangi sebeple olursa olsun sandığa geldiği zaman yerel yönetimler ve muhtarlık konusunda iradesini ortaya koymuş oluyor. Ancak muhtarlık seçimi ayrı yapılırsa, seçime katılım düşebilir. Ayrıca seçimlerin ayrı olması da devlete maddi-manevi ayrı bir yük getirir.”

SEÇMEN TAŞINMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Seçimlerde diğer bir sorunun da seçmen taşınması olduğunu dile getiren Serbes, muhtarların bu konuda hükümetten yasal tedbirlerin almasını istediklerini vurguladı. Serbes, yasal tedbirlerin alınmasıyla hem belediye, hem muhtarlık seçimlerinin bir arada sağlıklı bir şekilde yapılabileceğini kaydederek, “Muhtarlarımızın bir isteği de; muhtar ve aza seçimlerinin adaylık usulü şeklinde yapılması ve ilçe seçim kurullarına müracaat edilerek liste ile seçmene sunulması. Örneğin, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinde olduğu gibi ya da Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki gibi birleşik oy pusulasında her muhtar adayının isimleri ile birlikte resimlerinin olmasının seçimin daha şeffaf ve sağlıklı yapılmasını sağlayacağı düşüncesindeler.” şeklinde konuştu.

- REKLAM -
- REKLAM -

Son Eklenenler

Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi denize kavuştu

KOCAELİ / Gölcük- Gölcük Belediyesi tarafından askeriyeden devralınan ve Donanma Parkı olarak ilçeye kazandırılacak 53 dönümlük alanda yıkım çalışmaları...

İlginizi Çekebilir