Ege Üniversitesinde sigara başta olmak üzere her türlü bağımlılıkla hem tıbbi olarak hem de farkındalık projeleri ile topyekûn mücadele ediliyor. Üniversite bünyesindeki Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Göğüs Hastalıkları anabilim dalları ile Madde Bağımlılığı Enstitüsünde bulunan üç klinikte sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara yönelik sağlık hizmeti verilirken, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde sigarasız bir kampüs oluşturma hedefiyle başlatılan “Dumansız Ege” kampanyası da başarılı bir şeklide devam ediyor. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, pandemi sürecini fırsata çevirip, COVID-19 ile doğrudan bağlantılı olan sigara bağımlılığından kurtulma çağrısı yaptı.
Ege Üniversitesinde sigaranın zararları konusunda etkin bir mücadele yürütüldüğünü ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünya Sigarayı Bırakma Gününde, halk sağlığını tehdit eden sigara ve zararları ile ilgili farkındalığın artırılması önemli bir konu. Sigara kullanımı sebebiyle her yıl dünyada çok sayıda insanın hayatını kaybediyor. Ege Üniversitesinin bünyesinde bulunan birimleri ile sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara hem tıbbi hem de psikolojik destek veriyoruz. Sigara kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak ve kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak amacıyla her yıl 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılıyor. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada gösterilen sigara nedeniyle dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişi ölüyor. Türkiye’de kalp-damar hastalığı bulunanların yüzde 75’inde, akciğer kanserine yakalanan hastaların ise yüzde 70’inde ana sebep sigara kullanımı gösteriliyor. Sigaranın ekonomik boyutu da en az sağlık kadar önemli bir olgu olarak gösteriliyor” dedi.
Sigara kullanımı ile COVİD-19 arasında doğrudan bir bağ olduğunu söyleyen Rektör Budak, “Yapılan araştırmalar, sigara içen bireylerin COVID-19 hastalığından daha fazla etkilendiğini gösteriyor. Sigara içilen ortamlarda bulaş riskinin arttığını biliyoruz. Sigara, COVID-19 hastalığına yakalanma ve bulaşma riskini doğrudan etkiliyor. Tüm topluma çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin, bu pandemi dönemini fırsata çevirip sigarayla aramıza mesafe koyalım. Bağımlılıkla topyekun mücadele edelim. Bizlerin ve çocuklarımızın geleceğine sigara dumanı ile leke sürmeyelim. Ege Üniversitesi olarak, Halk Sağlıklı ve Göğüs Hastalıkları ana bilim dallarımız ile Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Sigarayı Bırakma Polikliniğimiz bünyesinde sigarayı bırakmak isteyenlere tıbbi yardım ve danışmalık hizmeti veriyoruz. Siz, yeter ki isteyin, bizler işinizi daha da kolaylaştıracağız” dedi.