Sakarya’da kalker ocağı için bin 500 ağacın kesilmesine izin verilmesiyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş bir açıklama yaparak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’ne seslendi; “Ağaçların sistemdeki yerini, önemini hepimizden daha iyi biliyorsunuz. Bin 500 ağacın kesilmesine içiniz elveriyor mu?” dedi.
Sakarya’ için projelendirilen Kalker Ocağı Kırma ve Eleme Tesisi için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olumlu kararı verildi. Projenin onaylanmasıyla birlikte çalışma alanında bin 500 ağaç kesilecek. Ocağın açılacağı ve ağaçların kesileceği bölge Sakarya’nın merkezine 24 kilometre, Söğütlü’ye 9 kilometre ve Ferizli’ye ise 7 kilometre mesafede. Akçukur ve Karateke mahallelerine ise 2 kilometre mesafede bulunan proje 2017 yılında ÇED raporu sonuçları neticesinde uygun görülmedi. Aradan geçen 3 yılın ardından projenin farklı bir şirket üzerinden onay almasıyla birlikte, alanda bin 500 ağacın kesilmesine de izin verildi. Konuyla ilgili CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş yazılı bir açıklama yaparak, kuraklığa vurgu yaptı.
“HERKESİN BU KONUDA ÖZENLİ VE DİKKATLİ DAVRANMASI GEREKİYOR”
Doğa tahribatına dikkat çekerek, kuraklığı işaret eden İl Başkanı Keleş, “Sakarya, güçlü sanayisinin yanında aynı zamanda bir tarım ve doğa kentidir. Bu özelliğiyle özellikle yaz aylarında şehrimizin farklı noktalarında çok sayıda yerli ve yabancı turiste rastlamak mümkün. Ancak son yıllarda giderek etkisini arttıran ve kuraklığa neden olan iklim değişikliğiyle karşı karşıyayız. Yarınları için endişe eden her kişinin bu konuda özenli ve dikkatli davranması gerektiği düşüncesindeyim. Sakaryalı yurttaşlarımızın da bu düşüncede olduğuna eminim. Ancak gelin görün ki bu konuda yeterli özeni göstermeyen insanlar, yöneticiler var” dedi.
“KALKER OCAĞI İÇİN BİN 500 AĞACIN KESİLMESİNE İZİN VERDİLER”
Ağaç kesiminin ve ocak çalışmalarının yapılacağı alanın yerleşim yerlerine yakınlığına dikkat çeken Başkan Keleş, “Bu yönetici kimseler, Sakarya’da kalker ocağı için bin 500 ağacın kesilmesine izin verdiler. Hem de Sakarya’nın merkezine 24 kilometre uzaklıktaki bir bölgede. Yaz dönemlerinin sonunda, hasat zamanı geçtikten sonra, şehre yakın yerlerde yakılan anızların, bizleri nasıl dumana boğduğunu biliyoruz. İlçelere ve şehir merkezine bu kadar yakın bir noktada maden çalışması yapmak, uzun yıllar içerisinde yüksek miktarda toz birikimine neden olabilir. İlçelerde ve çevre köylerde bu etki yurttaşlarımızın sağlığına zarar verecek düzeyde artış gösterebilir” ifadelerini kullanıldı.
“YURTTAŞLARIN BU KONUDAKİ DÜŞÜNCELERİ SORULDU MU?”
Ocak çalışmasının yapılacağı alandaki vatandaşlara konuyla ilgili düşüncelerinin alınıp, alınmadığı yönünde soru soran Keleş, “Madencilik ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı ancak bu kaynağı çıkarmadan önce çevreye zararının ve vatandaşın isteklerinin kesinlikle göz önünde bulundurulması gerekli. Ferizli’de yaşayan yurttaşlarımıza bu konuda düşünceleri soruldu mu? İstekleri projeyi hazırlarken göz önüne alındığımı. Maden ocağına yakın yerlerdeki insanların ne gibi sağlık sorunları yaşayacağı, ocaktan ne kadar etkileneceği ÇED raporunda incelendi mi? Kesilen bin 500 ağacın ekosistemde meydana getireceği değişim irdelendi mi? Bugün barajlarımızda su yok, yağmur yağmıyor, aralık ayı bitmek üzere ama kardan bir haberiz” diye konuştu.
“BİN 500 AĞACIN KESİLMESİNE İÇİNİZ ELVERİYOR MU?”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’ne seslenen Keleş, “Kaz Dağları’nda, Ordu’nun yem yeşil tepelerinde ve Türkiye’mizin nice güzel alanlarında madencilik için girişilen doğa tahribine biz Sakarya’da izin vermeyelim. Kaybettiğimiz her ağaçta çocuklarımızın geleceğini karartıyoruz. Bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nedim Arsal’a sormak istiyorum. Siz doğayla ilgilenen biri olarak, ağaçların sistemdeki yerini, önemini hepimizden daha iyi biliyorsunuz. Bin 500 ağacın kesilmesine içiniz elveriyor mu?” şeklinde konuştu.