Eskişehir Anadolu Üniversitesi Araştırma Görevlisi Çağdaş Aydın ve Ceren Aydın tarafından Eskişehir’in turistik çekim unsurlarının yerel basın web sitelerinde okuyucuya nasıl aktarıldığını araştırılmış. Araştırma sonucunda, Eskişehir turizmi ile ilgili yazılan haberlerin içeriğinin, ‘’ümit veren’’ ve ‘’bilgi veren’’ özellikte olduğu belirlenmiş.
Erciyes İletişim Dergisi’nde yayınlanan araştırma makalesinde turizm haberlerinin sayısı, yayın türü, kökeni, bilgi kaynağı, haber içeriklerinin niteliği, görsel malzemelerin sunumu ve Eskişehir’in sahip olduğu çekiciliklerin haberleştirilmesi konuları ele alınmış.
Toplamda 535 turizm yazısı incelenmiş. Yapılan içerik analizi sonucunda kamu kurumlarının, Eskişehir turizmi için en önemli bilgi kaynakları olduğu görülmüş bu noktada özel sektörün Eskişehir turizmiyle ilgili yapılan haberlere bilgi kaynağı olabilme rolünün oldukça kısıtlı olduğu, diğer yandan yazılan haberlerin içeriğinin, ‘’ümit veren’’ ve ‘’bilgi veren’’ özellikte olduğu belirlenmiş.
Eskişehir turizmi ile ilgili yazılan metinler incelendiğinde, metinlerin büyük çoğunluğunun haber olduğu, turizm haberleri içinde Eskişehir turizmiyle ilgili doğrudan yazılan köşe yazıları oldukça az olduğu görülmüş.
Çalışmanın sonuç bölümünde ‘Yerel gazetelerin isimsiz olarak yayınladığı turizm haberlerin önemli bir kısmının yerel yönetim temsilcilerinin veya kamu görevlilerin yaptığı açıklamalar olduğu dikkat çekmiştir. Bu durum Eskişehir turizminde ağırlıklı olarak söz sahibi tarafın kamu kurum ve kuruluşları olduğunu da göstermektedir. Haber kaynakları arasında özel sektör payının %10 düzeylerinde olması, Eskişehir turizminin kamuya bağlı olarak geliştiğinin önemli bir yansımasıdır’ ifadelerine yer verilmiş.
Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/938915