CHPGrup Başkanvekili Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Engin Altay ve Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel ile birlikte Asgari Ücret Kanun Teklifi verdi.
CHP’nin 3 grup başkanvekilinin imzasını taşıyan 27 maddelik kanun teklifi, Türkiye’de asgari ücretle ilgili ilk yasal düzenleme olma özelliği taşıyor.
Düzenlemede, temel olarak şu unsurlar öngörülüyor:
“-Asgari ücretin sadece işçi için değil işçi ve ailesinin geçimini sağlayacak bir ücret olarak tanımlanması,
-2021 Ocak ayından geçerli olacak asgari ücret net olarak aylık 3,100 TL. olarak belirlenmesi,
-Asgari ücretin yıllık olarak arttırılması,
-Asgari ücret artışlarının pazarlıkla değil, TÜİK tarafından işçi ve ailesi için hazırlanan ‘Ücretliler Geçim Endeksi’ ve ‘Asgari geçim ücreti miktarı’ çerçevesinde belirlenerek milli gelir artışlarının da dikkate alınması,
-Asgari ücret tespit komisyonunun daha demokratik hale getirilmesi,
-Asgari ücretin yıllık miktarı kadar olan tutarın ücretli çalışanların ödediği gelir vergisinden muaf tutulması,
-Asgari ücret için vergi ödenmediğinden asgari geçim indiriminin kaldırılması,
-Ücretliler için gelir vergisi matrah dilimlerinin yeniden belirlenmesi.”
ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ OLMAKTAN ÇOK UZAK
Yasa teklifinin gerekçesinde, mevcut asgari ücretin ne yazık ki, bir geçim ücreti olmaktan çıktığı belirtilerek, mevcut koşulda işçilerin eline geçen 2 bin 324 liralık asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin sadece gıda ihtiyacını bile karşılamaktan uzak olduğu vurgulandı.
Türk-İş Konfederasyonunun verilerine göre açlık sınırı 2 bin 516 lira, yoksulluk sınırının 8 bin 197 lira olduğuna işaret edilerek, “Bu çerçevede asgari ücretin en azından geçimlik ücret seviyesine çıkarılması gerekmektedir” denildi.
Kanun teklifiyle işçi ve ailesinin asgari geçimini sağlayacak net asgari ücretin, 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olmak üzere aylık 3 bin 100 lira olması ve bu ücretin TÜİK tarafından hazırlanarak yayımlanacak Ücretliler Geçinme Endeksindeki artış oranları ile milli gelirdeki artış oranları doğrultusunda arttırılması öngörüldü.
TÜİK’İN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ; “KURU EKMEĞE TALİM” TEKLİFİDİR
Özkoç konuya ilişkin Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Hatay’da bugün, çocukları işten çıkarılan bir annenin intihar girişiminde bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Hatay Milletvekilimiz Mehmet Güzelmansur, bu kardeşimizle ilgileniyor. Peki kaç tane intihar girişiminde bulunan vatandaşımızla, kaç milletvekilimiz ilgilenebilecek? Açlık sınırı altında bir asgari ücretle, bu istihdam politikalarıyla, yoksulluğun, intiharların önüne geçmek mümkün mü? Biz Cumhuriyet Halk Partisi’nin üç grup başkanvekili olarak Türkiye’de, asgari ücret ile ilgili kanuni düzenleme olsun istedik.
Asgari ücretin sadece bir işçinin değil, işçinin ailesinin de geçimini kapsayacak şekilde belirlenmesini istedik. Asgari ücret komisyonu daha demokratik hale getirilsin dedik. Asgari ücretten verginin kaldırılmasını istedik. Asgari ücret 3 bin 100 lira olsun dedik. Teklifi Meclis Başkanlığı’na sunduk.
SGK verilerine göre, bugün ülkemizde 7,5 milyon işçi, asgari ücretle çalışıyor, kayıt dışı istihdam dahil edildiğinde sayı 10 milyon’u buluyor. Ailelerle birlikte düşünüldüğünde 40 milyon kişi ediyor. Türkiye için asgari ücret ortalama ücrettir, Avrupa’da ise asgari ücretle çalışma oranı yüzde 10.
TÜİK bugün yaptığı teklifle; 40 milyon insanımızın geçimini ilgilendiren asgari ücret için 2 bin 792 lira’yı yeterli gördü.
Bir yıl içinde ayçiçek yağının 30 liradan 65 liraya çıktığı, yumurtanın 50 kuruştan bir liraya çıktığı Türkiye’de, günlük esnafa 33 lira, işçiye 39 lira, asgari ücretliye de aylık 2 bin 792 lira uygun görülüyor. Bu, AKP milletvekilinin söylediği sözü akla getiriyor; ‘kuru ekmek yiyorlarsa tok sayılırlar’ demişti ya… İşte bu asgari ücret teklifi, kuru ekmeğe talim ettirme teklifidir.”