Anadolu Üniversitesi’nin yapay zekâ destekli yaşam tarihi sohbet robotu projesine TÜBİTAK’tan destek

- REKLAM -

Kategoride Diğer

Anadolu Üniversitesi’nden Yapay Zekâ Destekli Eğitim Projesi

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hıdır Karaduman yürütücülüğünde hazırlanan ve Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ile Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde geliştirilen “Etkileşimli Yaşam Tarihi Sohbet Robotunun Geliştirilmesi ve Etkililiği” başlıklı proje, TÜBİTAK 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Destek Programı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Öğrenciler İçin Yenilikçi Öğrenme Ortamı

Proje kapsamında, öğrencilerin ilham verici kişilerle etkileşim kurabileceği yapay zekâ tabanlı bir öğrenme platformu oluşturulacak.

Röportajlar ve Yapay Zekâ Entegrasyonu

İhtiyaç analizi sürecinde, öğrenciler, öğretmenler ve uzmanların belirlediği bireylerle profesyonel stüdyoda görüntülü röportajlar gerçekleştirilecek. Sorular, öğrencilerin ilgi alanlarına göre hazırlanacak ve yapay zekâ teknolojisi sayesinde öğrenciler, kendi seçtikleri soruları sisteme yöneltebilecek. Sistem, röportaj içerikleriyle eşleşen en uygun video yanıtını sunarak, öğrencilerin yanıtları ilgili kişinin sesi ve görüntüsüyle izlemelerini sağlayacak.

Deneyimsel Öğrenme ve Dijital Arşiv

Sistem, Kolb’un Deneyimsel Öğrenme Teorisi temelinde geliştirilen etkinliklerle desteklenecek ve öğrencilerin yaşam tarihi yöntemini doğrudan deneyimlemesine imkân verecek. Elde edilen röportaj içerikleri ise dijital kültürel miras anlayışı doğrultusunda kalıcı bir arşivde toplanacak.

Pilot Uygulama ve Araştırma Ekibi

Tasarım Tabanlı Araştırma modeliyle yürütülecek projede, üç aşamalı pilot uygulama yapılacak. 24 ay sürecek çalışmaya yaklaşık 525 öğrenci, 104 öğretmen ve 34 uzman katılacak. Projenin sonunda geliştirilen sistem, herkese açık bir web platformu üzerinden erişime sunulacak.

Çıktılar arasında öğrencilerin dijital okuryazarlık ve derse yönelik inanç düzeylerini ölçen bilimsel veriler, öğretmenler için rehber, kongre bildirileri ve ilham veren bireylerin röportajlarından oluşan dijital arşiv yer alıyor.

Projenin yürütücülüğünü Prof. Dr. Hıdır Karaduman üstlenirken, danışmanlığını Prof. Dr. Halil İbrahim Diken yapıyor. Araştırma ekibinde Prof. Dr. Tuba Çengelci Köse, Prof. Dr. Y. Levent Şahin, Doç. Dr. Akif Pamuk, Doç. Dr. Serhat Koca, Doç. Dr. Elif Pınar Kılınç, Doç. Dr. Çiğdem Suzan Çardak, Doç. Dr. Kübra Atalay Kabasakal ve Ebru Söğüt görev alıyor. Bursiyer olarak ise Veysel Dağdemir projeye katkı sunuyor.

- REKLAM -

Son Eklenenler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Okullarda Şiddetle Mücadele İçin Kapsamlı Önlemler Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da okullarda meydana gelen saldırılar ve sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin olarak, “Okullarımızın güvenliği meselesi önceliklerimizin en başındadır. Burada en küçük bir taviz söz konusu değildir ve olmayacaktır. Güvenliğin yanı sıra; gelişim psikolojisi, sosyal politika, ailenin...

İlginizi Çekebilir